قصه کودکانه کهن ترين شکل ادبيات است و آئين و سنتي است که از قديم به ما هديه شده است . ما با زنده نگه داشتن آن ، فرهنگ و داستان هاي يک مرز و بوم را نگاه داشته ايم . از زمانيکه انسان هاي نخستين در کنار آتش گرد يکديگر مي نشستند قصه گويي وجود داشته است و توسط پيران راه و رسم زندگي و مقابله کردن با سختي ها به شکل قصه و افسانه براي کوچک و بزرگ روايت مي شده است . مادربزرگ ها و پدربزرگ هاي ما قصه گويان ماهري بودند و افسانه هاي قومي و ملي را برايمان نقل مي کردند . امروزه نيز قصه گويي رواج دارد اما شکل آن کمي تغيير کرده است . زندگي مدرن مادربزرگ ها را از کودکان دور کرده است و مادرها و پدر ها به خاطر مشغله ي کاري زمان کمتري را به قصه گويي اختصاص مي دهند براي همين بازار قصه هاي صوتي داغ شده است و با يک کليک کودک مي تواند قصه هاي کودکانه را بشنود و يا با تماشاي يک کارتون يا تئاتر اجراي يک قصه را ببيند . بله همگي راه هاي آشنا شدن با داستان هستند اما تاثير قصه گويي مستقيم با کودکان را ندارند . شايد من سخت گيري مي کنم اما اگر تجربه ي قصه گويي با کودکان را نداشتم و تاثير مثبت آن را نمي ديدم مي توانستم آسان تر بگيرم . به هر جهت پيشنهاد من قصه گويي سنتي ( کلاسيک ) است که از ديرباز وجود داشته است . قصه گويي سنتي به اين معنا که قصه گو در کنار بچه ها مي نشيند ، آنها را لمس مي کند ، به چشمانشان نگاه مي کند ، در لحظه  احساساتش را با آنها شريک مي شود ، نياز کودکان را مي بيند ، پاي صحبت هاي آنها مي نشيند ، سوالهايشان را پاسخ مي دهد ، با آنها مي خندد ، مي ترسد ، مي گريد و بدين گونه قصه ي خود را به پايان مي رساند .خوشبختانه چند ساليست که در مهدکودک هاي تهران قصه گويي باب شده است و ارزشي براي اين سنت قديمي قائل شده اند و ساعتي را به عنوان کلاس قصه گويي اختصاص داده اند ( البته من از حال و روز شهرهاي  ديگر ايران بي خبر هستم و اميد دارم که قصه گويي رواج داشته باشد ) اين را مي دانم که در دنيا و مخصوصا اروپا قصه گويي اهميت بسياري دارد و آنها با انتخاب قصه هاي ملي ، کودکانشان را آموزش مي دهند تا در بزرگسالي به فردي موفق و موثر در جامعه تبديل شوند و بتوانند کشور خودشان را آباد کنند . قصه گنجينه ي يک کشور است . بسياري از زبان شناسان و تاريخ شناسان بر روي قصه ها و افسانه ها تحقيق مي کنند پس قصه ارزش والايي دارد و نبايد ناديده گرفته شود . چند سالي است که ما شاهد گردهمايي ها و جشنواره هاي بين المللي قصه گويي در ايران مي باشيم البته تعداد آنها فعلا اندک است ولي با کوشش ما مي توانند رونق چشمگيري داشته باشند . جشنواره ي بين المللي قصه گويي کانون پرورش و فکري کودکان هر سال برگزار مي شود و قصه گويان خارجي نيز در آن شرکت مي کنند و قصه هاي مرز و بوم خود را روايت مي کنند . من تاکيد مي کنم که از اين جشنواره بازديد کنيد تا با شکوه و تاثير قصه گويي آشنا شويد و هم چنين با روايت هاي متفاوت آشنا شويد و اگر خود قصه گو هستيد در کلاس هايتان از آنان بهره بگيريد و تمام تلاشتان را براي بهتر ديده شدن اين فرهنگ و سنت بيشتر کنيد . در ادامه چند مورد از تاثيرات قصه و قصه گفتن را براي شما ذکر مي کنم :


 




∗ قصه گويي باعث ايجاد ارتباط عاطفي بين قصه گو و شنونده ( کودکان ) مي شود که از اين طريق مي توان با کودک رابطه اي دوستانه برقرار کرد و حرفهاي او را شنيد .


∗ توانايي هاي کودک را در زمينه هاي عاطفي ، اخلاقي ، اجتماعي افزايش مي دهد و به او کمک مي کند تا درکي از تجربه هاي خود در دنيا داشته باشد .


∗ بهتر گوش مي دهد و دايره لغات آن گسترده تر مي شود . به رشد کلامي کودک کمک مي کند . ( به کودکاني که دير زبان باز مي کنند کمک بسياري مي کند )


∗ صداها ، کلمات و مفاهيم را درک و کشف مي کند . کمک بسياري به يادگيري خواندن و نوشتن مي کند .


∗ با زبان محاوره و نوشتاري آشنا مي شوند و به کتاب خواندن علاقه مند مي شوند .


∗ در قصه ها به دنبال راه حل مشکلات خود مي گردند و در دنياي واقعي مي توانند با مشکلاتشان روبه رو شوند چون مي دانند که قهرمان داستان از پس مشکلاتش برآمده است .


∗ با افکار ، نظريه ها ، عقايد جديد آشنا مي شوند و بعد هاي ديگر زندگي را مي شناسند .


∗ حافظه ي کودک پرورش مي يابد و مي تواند مطالب بيشتري را در ذهن خود به خاطر بسپارد و در آينده آنان را استخراج کند ( به اصطلاح مخزن ذهنش را پر مي کند )


∗ کودکان در قصه گويي مهارت پيدا مي کنند و مي توانند به قصه هاي خود بيانديشند و آنها را بيان کنند .




 


مفتخرم که کتاب ( مي خواهم قصه گو شوم ) به نويسندگي اينجانب " شيدا مزکي " را به شما معرفي کنم .تمام مطالب مورد نياز با قصه گويي ، روش ها و ابزارها ، طرح درس و داستان هاي ايراني ، در اين کتاب نوشته شده است . براي آشنايي بيشتر با کتاب به بخش معرفي کتاب کودک مراجعه کنيد .


تمامي مطالبي که در اين بخش و  بخش بعدي به صورت خلاصه نوشته شده است را مي توانيد در اين کتاب کامل و جامع بخوانيد .


براي تهيه و سفارش کتاب ( مي خواهم قصه گو شوم ) تماس با من بگيريد و به نشاني الکترونيکي ام پيام بدهيد .


همچنين مي توانيد در شبکه هاي مجازي اينستاگرام و تلگرام به اين آيدي پيام بدهيد : 



اميدوارم شما نيز با به کار گيري اين دلايل و دلايل ديگر بتوانيد روشن کننده ي راه قصه گويي در مجموعه و يا خانه ي خود باشيد . اگر علاقه مند به قصه گويي هستيد با ثبت نام کردن در سايت مقاله ي چگونه يک قصه گو شويم را مشاهده و مطالعه فرماييد . (  فقط کافيست بعد از ثبت نام  کردن به سايت  ورود کنيد )


مقاله هاي مرتبط را مطالعه کنيد : آشنايي با شاهنامه ، صمد بهرنگي کيست

تاثير قصه بر زندگي و آينده ي کودک

آموزش داستان نويسي براي کودکان

اصول داستان نويسي

قصه گويي چيست

نقش قصههاي قرآني در تعليم و تربيت نسل جديد

تاثير قصه بر کودکان، مثبت است يا منفي؟

قصهگويي در کلاس درس: 30 ترفند کاربردي براي معلمان

مي ,قصه ,، ,گويي ,ها ,ي ,قصه گويي ,مي کند ,قصه گو ,مي کنند ,شده است

مشخصات

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها

donyaeweb پری دریایی مسجد-وهیئت سرابی های مقیم مرکز (جوادیه) halgheyenoor فلومتر شیرازِ چشمهات مقالات و پروژه ها پاورپوینت دین و زندگی هوش و حافظه بلاگ فایل